Er du skeptisk?
Tvivler du på, hvordan det skulle kunne nytte noget at sidde stille 15 minutter om dagen? Måske er det dine forældre eller andre, der har opfordret dig til at kigge på denne side. Måske tænker du, at det kun er noget for folk midt i livet? Hvis du overhovedet kender andre unge, der mediterer, er det måske nogle meget 'alternative' typer?
Men der er intet hokus-pokus. Når du sidder stille, træner du din hjerne, ligesom hvis du trænede den i at finde vej eller spille klaver eller løse ligninger eller hvad du ellers træner. Måske har du endda hørt øvelser i mindfulness beskrevet som fitness for hjernen? Og måske bliver du helt træt bare ved tanken om nu også at skulle til at lave fitnessøvelser til hjernen - måske har den allerede rigeligt at gøre, Måske er du ærlig talt udmattet nok i forvejen...
Så kan jeg berolige med, at det, vi træner under meditationerne, netop er hjernens evne til at slappe af og slippe alle de mange tanker, der udmatter og stresser os. Det er meget simpelt, men tankerne vil i starten kæmpe for at beholde deres plads og betydning, så det er ikke nødvendigvis ro, du starter med at møde. Hvis du kan finde tålmodighed og vedholdenhed nok til alligevel at blive ved med at bruge nogle minutter hver dag, viser det sig alligevel, at du pludselig opdager, at du da vist egentlig har det meget bedre!
Se dette 2 minutter lange klip om, hvad mindfulness meditation helt konkret går ud på - no nonsense, no crap - ingen spiritualitet, røgelse eller føle-føle: Se med her!
Den amerikanske TV-vært Dan Harris, som indtalte ovenstående videoklip, fortæller her om de tre mest almindelige invendinger mod at meditere. Giv det en chance - klippet varer kun 4 minutter.
Hvem er jeg? Hvad skal jeg blive? Hvem skal jeg blive?
Vil det hele lykkes?
Ungdommen beskrives ofte af de ældre som de lykkeligste år – de frie år. Og samtidig har medierne travlt med at beskrive nutidens unge som forkælede og narcissistiske. Men uanset om du er studerende, stadig går i gymnasiet eller på anden ungdomsuddannelse, er arbejdsløs eller andet, føler du måske mest af alt tvivl. Måske tænker du på, om studiet er det rigtige for dig, om du kan klare det og hvor du skal ende henne. Hvis du ikke studerer, er du måske stresset over ikke at have en plan for resten af livet – og hvis du har en plan, kan du være urolig for, om du kan gennemføre den. Hvis du ikke har en kæreste, kan du være bange for, om du nogensinde finder den eneste ene, og har du kæreste, spørger du måske dig selv, om det er den rette at dele resten af livet med.
Som ung er der masser af tvivl og nogle gange reel angst eller depression eller problemer med at sove. Måske har du mange af de negative tanker, der stod listet under www.loneross.dk/om-mindfulness-meditation. Eller måske lider af du af eksamensangst (se mere om dette under www.loneross.dk/eksamensangst)?
Det kan også være, at dit liv i det store hele er helt ok, men at du er nysgerrig på, hvad mindfulness kan give.
Jeg har indtalt guidede mindfulness-øvelser til hjemmesiden Mindhelper.dk, hvor du kan finde svar på en masse ting der har at gøre med at være ung - ikke bare om mindfulness. Du kan komme direkte til mindfulness-øvelserne her.
Hvis du kan lide digte, har jeg oversat ét til dansk her:
Vilde gæs
Du behøver ikke at være god,
du behøver ikke at kravle på dine knæ,
hundrede mil gennem ørkenen, angrende.
Du skal bare lade kroppens bløde dyr
elske, hvad det elsker.
Fortæl mig om den fortvivlelse, som er din, og jeg vil fortælle dig om min.
Imens verden går videre.
Imens solen og regnens klare dråber
bevæger sig over landskaberne,
over markerne og de dybe træer,
bjergene og floderne.
Imens er de vilde gæs højt oppe i den rene blå luft,
på vej hjemad igen.
Hvem du end er, uanset hvor ensom,
stiller verden sig til rådighed for din forestillingskraft.
Kalder på dig ligesom de vilde gæs, skarpt og begejstret -
og bebuder igen og igen din plads
i mangfoldighedens familie.
(Frit oversat efter Mary Oliver)
At praktisere mindfulness meditation vil ikke automatisk skaffe dig en studiebolig, bedre karakterer, likes på Instagram eller en ny kæreste. Men med mindfulness kan du bringe ro i dine tanker. Du kan mindske din stress og få det meget bedre med dig selv. Når du er kommet dertil, vil det være lettere for dig at træffe de rigtige valg, og du vil udstråle et overskud, der måske også kan få nogle af de gode ting til at ske.
Mindfulness meditation behøver kun at tage ca 15 minutter om dagen - eller 5 minutter dagligt til at starte med. Det er ikke endnu en pligt men derimod en gave, du giver dig selv. Tid til dig, for at du kan få det bedre. Tid til at mærke, hvordan det egentlig er at være dig lige nu. En pause fra bekymringer og negative tanker, hvor glæden kan få lov til at få plads. Det er accept af dig selv, præcis som du er lige nu. Og accept af dem, du møder på din vej. Det er en imødekommende nysgerrighed på livet og på andre mennesker. Det er frihed fra stress. Det er nærvær i livet lige nu.
Du kan evt se dette klip med den engelske komiker Ruby Wax, der humoristisk fortæller om, hvordan mindfulness har hjulpet hende ud af depression og angst. Klippet varer 27 minutter og kan ses her.
Også sportsstjerner benytter sig flittigt af mindfulness for bedre at kunne fokusere på deres præstation og kunne klare det pres, der ofte er på dem.
Se her hvordan nu afdøde basketballspiller Kobe Bryant kort fortæller om, hvorfor han mediterer (klippet varer under 1 minut).
Skuespilleren Mark Ruffalo fortæller, hvordan det var for ham at begynde at meditere:
"Everything changed. My work started to change, my luck started to change. The way the world looked to me started to change."
Mens du lærer mindfulness meditation, vil vi hver gang snakke om, hvordan det går med at meditere. Og vi vil snakke om livet i det hele taget og hvordan mindfulness kan blive en del af det. Nye vaner tager tid at vænne sig til, og de første uger, vil du måske synes, at det er noget mærkeligt noget og føle dig skeptisk overfor, om det overhovedet virker. Men som regel vil du allerede efter nogle uger opdage, at du helt uforklarligt føler dig gladere. Meditationen ændrer simpelt hen vores måde at tænke på.
Du kan evt læse mere om effekten på vores hjerner i artiklen Topforsker: Mindfulness revolutionerer vores hjerner fra Videnskab.dk. og læse lidt mere om, hvad mindfulness meditation går ud på under www.loneross.dk/om-mindfulness-meditation. Måske vil du også læse lidt om mine tanker om mindfulness og ungdomsliv på min blog www.mindfulness-debat.loneross.dk, hvor jeg diskuterer ungdomsliv, og hvad mindfulness kan.
Mindfulness meditation til børn og unge v/ Lone Ross Nylandsted, læge ph.d.
Grønnevænge 17, 2920 Charlottenlund / Kong Georgs Vej 12, 2000 Frederiksberg
lone@loneross.dk