Eksamensangst

Eksamensangst


Eksamensangst kan være meget stressfuldt for dig, der er ramt af det og kan betyde, at du til eksamen præsterer langt under det, du ellers kunne.


Måske handler det om, at du ikke har forberedt dig godt nok og nu bliver nervøs for, hvordan det skal gå. Vi vil i forløb med fokus på eksamensangst derfor tale om strategier for eksamenslæsning - hvordan det bliver struktureret, så du kan nå at læse det hele eller få hjælp til at vælge det vigtigste ud.


Men for mange har angsten ikke noget at gøre med graden af forberedelse. Det kan også dig, der har forberedt dig til punkt og prikke. I det tilfælde vil vi tale om vigtigheden af pauser og arbejde med tankerne om eksamen og tankerne om dig selv.


Som beskrevet under 'Om mindfulness meditation' er stress en rigtig nyttig tilstand, hvis den opstår i kort tid, hvor vi skal præstere noget særligt - som for eksempel til eksamen. Men hvis den stressede tilstand varer i dage eller måske endda i endnu længere tid, bliver den hæmmende og gør det sværere for os at huske og lære nyt.


Stressen eller eksamensangsten skyldes ofte de automatiske negative tanker, der kører rundt i hovedet på os alle sammen i varierende grad (se eksempler på www.loneross.dk/om-midfulness-meditation). Ved ikke at tro på disse tanker og tage dem for gode varer, slipper vi for denne angst. Tankerne repræsenterer ikke sandheden - de er blot tanker, vi hver især gør os. Med mindfulness meditation øver vi os i at betragte disse negative tanker udefra, så vi ser, at det blot er tanker, som vi kan vælge at give opmærksomhed - men som vi også kan vælge ikke at give opmærksomhed. Med mindfulness meditation kan du få et redskab til at holde fokus i eksamenslæsningstiden og til at berolige dig selv i den stressende situation. Helt uden at skulle spise piller (se evt mit blog-indlæg Sæson for betablokkere?)!

Kursusforløb


Du kan komme alene i et individuelt forløb, deltage i et annonceret gruppeforløb eller selv danne en gruppe med nogle af dine kammerater. Du kan se muligheder og priser under www.loneross/priser-og-sted.


Hvad kræver det?


Ud over deltagelse i kursusforløbet (1 time ca en gang om ugen), kræver det, at du øver dig i mindfulness meditation derhjemme 10-15 minutter hver dag (se mere under www.loneross/hvad-kræver-det?).

En af de tilbagemeldinger, jeg har fået, lyder:


”Jeg gik og var nervøs i meget lang tid op til mine eksaminer og havde det svært med ikke at vide, hvad jeg skulle op i. Jeg lærte derfor nogle metoder til at acceptere nervøsiteten og de tanker, der gjorde det svært, samtidig med at de blev gjort ubetydelige og derfor ikke kom til at fylde. Det gjorde mit eksamensforløb meget lettere, og i dag bruger jeg dem stadig både i eksamenssammenhænge men også i andre situationer, hvor jeg føler mig presset eller nervøs.”


20-årig pige